A Musica Antiqua Együttes 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy úr vezetésével az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból és elsősorban a régi zene előadását tűzte ki célul.10270469_10152952562718903_8087044628510713676_n

A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonós hangszerek hangszíneinek keveredése határozza meg. Hangversenyeiken reneszánsz, barokk és klasszikus zenét tolmácsolnak, korhű reneszánsz kosztümökben.
Az 1983-as „KI MIT TUD” televíziós vetélkedőn való sikeres részvételt több rádiós és televíziós szereplés követte, mind bel- és külföldön (ORF, ZDF, NDR).
1985-ben az együttes „cum laude” I. díjat kapott Belgiumban a 33. Európai Ifjúsági Zenekari Fesztiválon, valamint elnyerte a Belga Kulturális Minisztérium „Pro Musica” emlékérmét. A fesztivál zsűrijének véleménye a kamarazenekarról: „Nagyon jó az együttes összjátéka, minden darabot stílusosan és érdekes módon interpretálnak. Szép a hangszín, jó az intonáció. Ez a zenélő csoport átlagon felüli képességű és igen jó közvetítője a régi zenének.”

Petrovics Emil zeneszerző a következőket írta a zenekarról: „Hazánkban a Musica Antiqua Együttes és vezetője, Adorján József az elsők között ismerte fel a régi zene korhű, és éppen ezáltal korszerű előadásának sürgető parancsát. Tudásuk, szorgalmuk mellett éppen ez a meghatározó vezéreszme hozta meg a megérdemelt sikereket. Fellépéseiket különösen vonzóvá teszi a muzsika szépségének mély megértése, őszinte átélése, és az a varázslatos belső (és külső!) elegancia, amivel belevonják közönségünket mindeme titkos gyönyörűségek élvezetébe és megértésébe.”
A Művelődési Minisztérium a Musica Antiqua Együttest 1989-ben a „Kiváló Együttes” címmel tüntette ki.
A zenekar művészeti vezetője 1997 óta Varga Endre.